En dan stoppen!

  1. Vind ervaren professionele hulp die je in kunt schakelen bij het stoppen. Doe dit zeker als je gedurende langere tijd (meer dan 6 maanden) hogere doses hebt geslikt.
  2. Als je serieuze emotionele problemen had toen je begon met het slikken van antidepressiva, zorg er dan voor dat je professionele hulp krijgt voor, gedurende en na het stoppen.
  3. Vertel familie en vrienden met wie je veel contact hebt dat je aan het stoppen bent met antidepressiva. Leg uit, dat dat kan leiden tot depressie of tot manische buien. Vraag hen je te laten weten als je gedrag gaat vertonen dat tot bezorgdheid leidt. Het is moeilijk zelf objectief je gedrag te beoordelen als je onthoudingsverschijnselen ervaart!
  4. Doe het langzaam, langzamer dan je denkt dat nodig is. Als je met 10% per week afbouwt zal dat waarschijnlijk genoeg zijn om de ernstigste onthoudingsverschijnselen te voorkomen.
  5. Geloof mensen niet die beweren dat stoppen met antidepressiva geen onthoudingsverschijnselen tot gevolg heeft. Het is niet voldoende bekend dat wel degelijk onthoudingsverschijnselen op kunnen treden.
  6. Let op je gevoelens tijdens afbouwen en stoppen. Zaken om op te letten zijn: opvallende veranderingen in je humeur, toegenomen irritatie of boosheid, vreemde gevoelens in je hoofd of op je huid, moeilijkheden met slapen, problemen met je spijsvertering of als je lichaam ziek voelt. In die gevallen kan er sprake zijn van onthoudingsverschijnselen.
  7. Als je het idee hebt dat je te maken krijgt met serieuze onthoudingsverschijnselen zoek dan onmiddellijk contact met ervaren professionele hulp. Ondertussen kun je je huisarts vragen verder terug te gaan naar je vorige dosis. Als het inderdaad om onthoudingsverschijnselen gaat zul je je snel beter voelen.
  8. Als je meerdere medicijnen neemt bouw ze dan niet tegelijk af, maar doe het een voor een. Zou je onthoudingsverschijnselen krijgen dan is het niet direct helder door welk van de medicijnen het veroorzaakt wordt en is het ook niet direct duidelijk wat de beste remedie is.
  9. Het is niet ongebruikelijk dat hardnekkige onthoudingsverschijnselen optreden juist bij het stoppen met de laatste dosis, ondanks zorgvuldig afbouwen. Sommige mensen hebben er baat bij om hun laatste dosis nog te verkleinen.
  10. Deze adviezen zijn NIET bedoeld als vervanging van medisch advies van mensen die daarvoor gestudeerd hebben. Zoek steun bij familie en vrienden en zoek ervaren professionele hulp bij het afbouwen van en stoppen met het gebruik van antidepressiva.